Rudolf Koivun satujulisteet

Rudolf Koivu mestarikuvittaja 1890-1946

Joulun lapsi Rudolf Koivu vietti lapsuuden syntymäpäiviään jouluaattoisin samana päivänä kuin itse Jeesus. Hänen kuviaan ja satujaan on julkaistu 1900-luvun alun Joulupukki-lehdessä, sekä lukemattomissa eri satukirjoissa, aapisissa ynnä muissa opuksissa. Etunimi kuin Petteri Punakuono englanniksi, sukunimi perisuomalainen suomalaisten lempipuu.

Rudolf Koivun kuvitusten sisältämät tarinat tempaavat helposti katsojankin mukaan tunnelmaan. Taiteilijan herkin kyvyin Rudolf Koivu osasi lähestyä inhimillisiä asioita lapsenkin näkökulmasta. Joulukortteina, postikortteina ja julisteina rakastetun taiteilijan tuotanto on säilyttänyt suosionsa ajan kulusta piittaamatta, ja lahjoina hän kulkee yhä ihmisteltä toiselle niin vuoden kaikissa juhlallisuuksissa kuin arjessakin.

Tänä vuonna (2018) Rudolf Koivun elämän puolivälin satavuotisjuhlavuoden kunniaksi kerrottakoon, että vuonna 1918 ilmestyivät hänen itse kirjoittamistaan saduista ”Isäntä ja renki” ja ”Sammakoksi noiduttu prinsessa”. Pääpaino hänen työssään oli aina syvällisessä kuvituksessa; teksti jäi tiivistetyksi ja koruttomaksi, ainakin joidenkin mielestä! Nykyajan lapsiperheessä toki sadunlukijaa ja -kuulijaa Rudolf Koivun sanallinenkin mielikuvitus ja rajattomuus miellyttävät. Orpopojan venäläiset alkujuuret näkyvät Rudolf Koivun kynänjäljessä, ääriviivoissa, väreissä ja satujen ripeästi etenevissä juonenkäänteissä. Hän oli tuottelias kuvittaja kustantamoille ja niitti mainetta jo omana aikanaan.

Elämänsä loppupuoliskon Rudolf Koivu eli boheemisti itsenäisessä Suomessa. Hänen sarjakuviaan ja pilapiirroksiaan ilmestyi senaikuisissa lehdissä. Nuoruuden ensisijaiset taidemaalarihaaveet hävisivät ajan mittaan kuvataiteilijan lapiohommille, jollaiseksi kuvitustyötä spekuloitiin silloisissa taidepiireissä. Tosin Rudolf Koivun kuvitusten ainutlaatuinen tunnelma, upottavuus ja vivahteikkuus oli mahdollista ainoastaan vuosien kokemuksen ja omintakeisen elämänkulun tuloksena.

Rudolf Koivun satujulisteet

Aktiiviset suodattimet

Näytetään 1-1 yht. 1 tuotteesta