Eka blogiteksti/ First of all: synnytyskivut

Posted By: Kirsi Vesanen In: Sitä sun tätä touhuamista On:
Eka blogiteksti/ First of all: synnytyskivut

Miten vanha sanonta menikään, että alku aina hankalaa mutta lopussa seisoo jne? Kun oikein pusertaa, niin yrityshän siitä syntyy.

Miten vanha sanonta menikään, että alku aina hankalaa mutta lopussa seisoo jne? Olipa siis kerran Kirsi Vesanen ja hänellä kaikenlaisia ajatuksia. Asiat johtivat toiseen, ja edelleen eteenpäin, kunnes hän huomasi olevansa vanhan kansakoulun omistaja. Silloin Old School Lifestyle oli vasta pilke Kirsin silmäkulmassa, mutta ajatukset vahvistuivat ja innostus kasvoi. Mutta. Asioita tapahtuu, ja tapahtui myös niin, että ajatus yrityksen perustamisesta piti laittaa toistaiseksi jäihin. Siinä kohtaa tehtiin sitten muita hommia ja opiskeltiin vähän lisää. No, vuonna 2016 ajatusta yrityksestä alettiin sitten uudelleen lämmittelemään ja työstämään, kunnes taas tapahtui. Tuli nimittäin sopiva rako, tarve ja innostus opiskella vähän lisää, joten siinäpä sitten opiskeltiin.

Tättärää, kun oikein pusertaa, niin vuonna 2017 tuli sitten vihdoin ja viimein se syntymän hetki, jolloin yritys ihan oikeasti ja virallisesti perustettiin. Yritysmuodoksi valikoitui osakeyhtiö ja siinä sitä sitten oltiin. Oman onnensa nojassa. 

Nimeksi valikoitui Old School Lifestyle, joka kuvaa hyvin yrityksen luonnetta ja toimialaa. Old school on englannin kielessä termi, jolla tarkoitetaan jotakin vanhaa tai perinteistä tapaa tehdä asioita. Ja siitähän Old School Lifestylessä nimenomaan on kyse. Vanhaa aikaa tarkastellaan vaaleanpunaisten silmälasien läpi ja se nostetaan arvoiselleen jalustalle. Lifestyle tarkoittaa elämäntapaa ja tämä näkyy siinä, miten monipuolisesti yritys tarjoaa valikoimaa laidasta laitaan (ja lisää on tulossa koko ajan), sekä miten monella tavalla ”old school” näkyy kaikessa toiminnassa. Old School Lifestyle ei ole sisustusliike, ei paperikauppa, ei rautakauppa, eikä mikään muukaan, vaan teemasidonnainen yritys, joka hengittää ”old schoolia”. Nimeen sisältyy myös sanaleikki, sillä suoraan suomennettunahan nimi tarkoittaa myös vanhaa koulua. Ja juuri sellaiseen yritys onkin päämajansa rakentanut.

Menneissä ajoissa on paljon asioita, joita ei kannata hylätä. Yksi oleellisin esimerkki on tuotteiden muotokieli. Yksinkertainen on kaunista. Sama pätee osittain myös tuotteiden toimintaan. Älylaitteet mahdollistavat nykypäivänä paljon hyviä asioita, mutta Old School Lifestyle on julistettu muun muassa sulautetusta elektroniikasta vapaaksi alueeksi. Esimerkiksi puukko on edelleen tänä päivänä aivan loistava työkalu, vaikka siihen ei voi ohjelmoida mitään hienoja toimintoja. Ajatella, sitä ei tarvitse edes ladata. Ja tästä kirjoituksesta innostuneena joku taatusti kehittelee puukon, johon pystyy ohjelmoimaan vuolemissyvyydet, teroituskulmat ym. No, sitä odotellessa sitten.

Joskus tuntuu, että old schoolia ovat myös kotoilu, luontoilu, hyvät tavat ja vanhempien ihmisten kunnioittaminen. Näistä ainakin Old School Lifestyle pitäisi mielellään kiinni nykymenossakin.

Tämän kaiken vanhan ympärillä pyörimisen ei kannata kuitenkaan antaa johtaa harhaan, sillä mikään pölyinen ja tunkkainen tai vanhoihin kaavoihin kangistunut yritys Old School Lifestyle ei suinkaan ole. Päinvastoin, yritys on vahvasti kiinni tässä ajassa, sekä ymmärtää nykyajan tarpeet ja elämänmenon. Old School Lifestyle pysyy ajan hermoilla, kannattaa innovatiivisuutta ja eteenpäin menemistä monissa asioissa. Yritys haluaakin yhdistää parhaat piirteet niin menneestä kuin nykyisestäkin ajasta.

Mutta takaisin yrityksen alkuvaiheisiin. Old School Lifestylen ensimmäinen etappi oli Luostarinmäen käsityöläismuseon perinneasuntomessuille osallistuminen. Se tuli sen verran hätäisesti, että hädin tuskin olivat käyntikortit ja flyerit painon jäljiltä jäähtyneet ja pop-up –teltta saapunut tontille, kun ne pakattiin Ladaan (kaikkien tuntema vanha tila-auto), ja lähdettiin edustamaan. Luostarinmäellä upea ja tunnelmallinen miljöö täyttyi suomalaisista ja ulkomaalaisista ihmisistä. Ohjelmaan kuului luentoja, työnäytöksiä, tuotteiden esittelyä ja myyntiä. Myös allekirjoittanut piti kolmen päivän aikana yhteensä kuusi tunnin mittaista luentoa koristemaalauksista ja kolme työnäytöstä sapluunamaalauksesta. Oli ilahduttavaa, miten jokaiselle luennolle riitti hyvin ihmisiä. Tuotteita ei vielä tuolloin ollut kuin nimeksi, mutta kauppaakin toki tehtiin jo tuona viikonloppuna. Tästä tapahtumasta enemmän toisella kertaa.

Loppukesä meni lähinnä laittaessa vanhan kansakoulun luokkahuonetta ja kalusteita kuntoon myytävien tuotteiden varastointia varten. Tiloissa oli 1970-luvulle saakka toiminut metallipaja/ koneistamo, jonka jäljiltä tilat olivat valitettavasti varsin lohduttomassa kunnossa. Vanhan luokkahuoneen varsinainen kunnostaminen oli ehditty tehdä jo aiemmin. Tällä kertaa piti siis lähinnä siivota, viedä varastoituja romppeita alta pois ja ottaa luokkahuone verstastilaksi, kunnes kalusteet olivat valmiit. Sen jälkeen taas siivottiin, ja sitten vihdoin oli aika kantaa tuotteet ja kalusteet sisään. Myös tästä aiheesta luvassa lisää myöhemmin.

Syksy puurrettiin verkkokaupan kanssa. Tehtiin suunnittelu-, kehitys- ja koodaustyötä. Opiskeltiin uutta ja mietittiin projekteja. Tilattiin lisää tuotteita, sekä syötettiin tietoja järjestelmään. Eri rahtiyritysten autot vierailivat tontilla hyvään tahtiin tuomassa tuotteita. Samalla yrittäjä jatkoi kouluttautumistaan, eli suoritti yrittäjän ammattitutkintoa Turussa.

Nyt vihdoin alkavan vuoden 2018 kunniaksi saadaan myös verkkokauppa auki. Se on vielä kesken, sitä parannellaan, ja sisältöä tulee koko ajan lisää, mutta tässä kohtaa on hyvä kohottaa malja (tai ainakin allekirjoittanut tekee niin) ja iloita siitä miten pitkällä jo ollaan. Siispä vänrikki/ luutnantti/ kapteeni Kariluodon sanoin Väinö Linnan romaanissa Tuntematon sotilas: ”Eteenpäin!” 

Comments

Leave your comment